Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] Niemniej proszę wziąć pod uwagę, iż w większości badań stosuje się pozostawiające wiele do życzenia diety. Jest garstka badań, w których zastosowano odpowiednie tłuszcze, źródła węglowodanów, a niesłychaną rzadkością jest wdrożenie odpowiedniej ilości protein. Dlatego fakt, iż między modelami diet z różną częstotliwością posiłków nie ma [...]
[...] warto zastanowić się nad jakością i ilością tłuszczów. Wiele pań, najczęściej zwiedzonych panującymi w danym momencie trendami, może albo ograniczać prawie do zera pokarmowe źródła tłuszczu (np. dieta niskotłuszczowa), albo spożywać niezbyt korzystne kwasy tłuszczowe w nadmiarze (np. źle dobrana dieta ketogeniczna). Innym problemem z tłuszczami, [...]
[...] bez których nie da się żyć), błony komórkowe, mitochondria (bez których nie da się wytwarzać energii), zasoby niezbędne dla metabolizmu wątrobowego, mięśniowego (lokalne źródła tłuszczu to energetyczna bomba dla mięśni). W końcu to złoża witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (np. A, D, E, K), to prekursory dla hormonów (np. cholesterol). [...]
[...] we krwi. Ze względu na swoją strukturę (jest bardziej kleisty i ma grubszą łupinkę) i orzechowy posmak świetnie komponuje się z daniami jarskimi. Chude mięso ze sprawdzonego źródła Chude mięso ze sprawdzonego źródła, w tym: drób, dziczyzna, wołowina czy wieprzowina, to źródło dobrej jakości, pełnowartościowego białka. W schabie, w dziczyźnie [...]
[...] wypadają bułki pszenne w zestawieniu z chlebem razowym, czy ryż brązowy w porównaniu z białym. Uwaga: zasada „kolorów” nie działa w przypadku cukru, niezależnie od jego źródła i koloru nie jest on korzystnym elementem diety sportowca. Kolejne znany „przysmak” (o smaku cynamonowym, z witaminami i składnikami mineralnymi) jest już dużo gorszy. [...]
Starzenie się związane z upośledzeniem funkcji poznawczych to poważny problem zdrowia publicznego, wpływający na około 50% osób w wieku 60 lat i starszych na całym świecie. W wieku 80 lat około jednej na osiem osób dotyka demencja. Wciąż poszukiwane są skuteczne strategie wczesnej diagnostyki i leczenia. Potrzebne są również nowe podejścia [...]
Zmęczenie ma zarówno dobre, jak i złe konotacje dla ćwiczeń. Z jednej strony chcesz zmęczyć mięśnie podczas treningu siłowego, aby zmaksymalizować wzrost i przyrost siły. Jednak zmęczenie może również wpływać na Twoją wydajność, gdy ćwiczysz w sposób nieodpowiedni i źle zarządzasz swoją energią i regeneracją. Jak domyślasz się są różne rodzaje [...]
[...] z Dave’em Palumbo (znanym zawodnikiem aktywnym w latach 90. XX wieku), znacząco zmniejszył ilość farmakologii, zmniejszył objętość treningu, a dodał liczne, zdrowe źródła tłuszczów w diecie. „Nie dodawałem żadnych tłuszczów do mojej diety, nigdy! Nie odnosiłem większych rezultatów, mimo iż brałem ogromne ilości farmakologii. Zgodnie z [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
Jak wiadomo stosowanie się do odpowiedniej diety i planu treningowego, jest wyznacznikiem naszych efektów, jednakże pozostaje jeszcze jeden ważny aspekt, który należy do wielkiej trójki - jest to suplementacja. Odżywki typu carbo są również uzupełniane szybko przyswajalnymi witaminami i minerałami, które zwiększają efektywność naszego treningu i [...]
[...] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0085253817307640 Dorota Czerwińska, Anna Czerniawska „Ocena spożycia sodu, z uwzględnieniem soli kuchennej jako jego źródła, w wybranej populacji warszawskiej” http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/pobierz-artykul?id=585 Agnieszka Latoch “Stan wiedzy na temat produktów mięsnych jako [...]
Serwatka to roztwór białek mlecznych, pozostający po oddzieleniu się skrzepu serowego. Filtracja serwatki prowadzi do uzyskania koncentratu białek serwatkowych, w którym zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80%. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] lajków, emotikonów (grafik odzwierciedlających emocje) czy komentarzy — bo przecież trening jest modny. W sytuacji zalewu sprzecznych informacji trzeba ostrożnie wybierać źródła. Często rady internetowych guru, „specjalistów od farmakologii stosowanej” oraz różnorakich fachowców od treningu wprowadzają w błąd. Jakie są najczęstsze mity i [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
Dieta ketogeniczna może być nie lada wyzwaniem dla osób, które wcześniej jej nie próbowały. Choć perspektywa smacznych, obfitych w tłuszcz posiłków wydaje się dość przyjemna, dieta Low Carb wcale nie należy do łatwych. Aby przebiegała sprawnie, warto ją uzupełnić o suplementację, która pozwoli nam zaadaptować się do nowych warunków dietetycznych i [...]
[...] dyni Obiad - ryż z mięsem i warzywami Podwieczorek - to samo co na obiad Kolacja - sałatka np. z makaronem, mozzarellą i warzywami Jak widzisz, w każdym posiłku znajdują się źródła wymienionych wyżej makroskładników. Celowo nie są tutaj wskazane porcje, ponieważ zależą one od Twojego zapotrzebowania. Jeśli chodzi o rozłożenie tych makroskładników [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
[...] w sezonie upraw. Co dokładniej możemy znaleźć w jagodach goji? Dlatego też o dokładnej zawartości witamin oraz minerałów jest wiele spekulacji. Mówi się, iż posiadają (różne źródła, podają różne ilości): sporo witaminy C, która między innymi usprawnia nasz układ odpornościowy witaminę A, dzięki której między innymi dobrze widzimy witaminę E, [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]